Hoe hoog is jou cholesterol?
Cholesterol wordt vaak besproken tijdens verjaardagen. Waardes worden met elkaar vergeleken.
De aanname daarbij is dat als je ouder wordt je cholesterol stijgt, je vaten daarvan dichtslibben en daardoor stijgt het risico op hartaanvallen.
Cholesterol stijgt van vet eten en dus moet je daar minder van eten zodat je cholesterol omlaag gaat en als dat niet lukt moet je aan de statines.
In Nederland slikken veel mensen statines.
Als bovenstaande klopt dan zouden er toch veel minder mensen zijn met hart en vaatziekten omdat ze een statine slikken?
Maar niets is minder waar. Het aantal mensen met hart en vaatziekten stijgt nog steeds.
Het meten van de cholesterol wordt in tegenstelling tot het buitenland nog steeds op onderstaande manier gedaan.
Er wordt nu nog gekeken naar de totaal cholesterol en de ratio tussen HDL en LDL. Maar dat geeft geen goed beeld.
Als je cholesterol echt goed wilt meten dan deel je de trigliceriden door de HDL, Dat getal moet minder dan 0,99 zijn.
Zie dit onderzoek wat al uit 2008 stamt. Deze inzichten komen helaas langzaam op gang.
Maar wat is cholesterol eigenlijk?
Cholesterol is een vetachtige stof en is een anti oxidant. Het neutraliseert bacteriën, toxines en virussen.
Het is ook de moeder van alle hormonen, en het is ook een bouwstof voor je cellen.
Ruim 25 procent van de cholesterol zit in de hersenen. Het helpt bij de prikkeloverdracht en het is een bouwstof van zenuwbanen voor geleiding van prikkels.
Dat klinkt best belangrijk toch?
Slechts 1/3 van het cholesterol in je lichaam komt uit voeding en 2/3 maak je zelf aan. De hersenen en lever maken ook zelf cholesterol aan.
Je lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof voor al je lichaamscellen; zonder cholesterol is het niet mogelijk om nieuwe celwanden en zenuwvezels te maken. Daarbij is het essentieel voor de opname van de belangrijke vitamines A, D, E en K. Cholesterol is ook nodig voor de productie van vitamine D en galzuren. Je hersenen zitten vol met cholesterol omdat je hersencellen steeds met elkaar moeten communiceren. Het als ‘slecht’ bekendstaande cholesterol, LDL-cholesterol, is zelfs de enige stof die cholesterol in de mitochondriën, de energiefabriekjes van je cellen, kan brengen: het is niet voor niets dat gezonde vetten onze energieleveranciers worden genoemd.
Dus is het wel zo effectief om dan het eten van vetten zo drastisch te verminderen? Het blijkt namelijk dat dat inderdaad niet zo veel zin heeft.
Cholesterol wordt in de lever aangemaakt naar behoefte. Het wordt gebruikt om schade aan de wanden van bloedvaten te herstellen.
Als de vraag om cholesterol hoog is dan gaat de lever meer cholesterol aanmaken. Is dat omdat we schade hebben aan de wanden van onze bloedvaten dan wordt er dus meer LDL geproduceerd. Wat we dus de slechte cholesterol noemen en in verband brengen met het dichtslibben van onze aders.
Maar ook wordt er HDL gemaakt. Deze zorgt er voor dat LDL weer vanuit het bloed terug gaat naar de lever.
Statines, hét medicijn bij te hoog cholesterol
Vaak als mensen met een te hoog LDL cholesterol komen krijgen ze een statine voorgeschreven. Het is een medicijn wat de cholesterol beïnvloed en wat op zich heel goed bedacht is.
Maar zo eenvoudig zitten we niet in elkaar. Elk proces is afhankelijk van bepaalde factoren en enzymen en kan ook worden beinvloed.
In dit geval beïnvloed het medicijn ook de productie van Q10.
Q10 is een stof die heel belangrijk is voor het aanmaken van energie in ons lichaam. Het is een super anti oxidant die schade aan cellen kan voorkomen.
Het orgaan wat de meeste energie nodig heeft is ons hart, en die heeft dus heel veel Q10 nodig.
En dan zie je dat het elkaar toch wat lijkt tegen te werken. Dus een statine om het hart te beschermen maar tegelijkertijd haalt het Q10 weg waardoor het hart minder energie kan verkrijgen en dus minder goed zijn werk kan doen.
Vermoeidheid is dan ook een vaak gehoorde klacht bij inname van statines. Tevens blijkt ook uit onderzoek dat statines het risico verhoogt op diabetes mellitus.
Een verhoogd cholesterol is geen ziekte
Het lichaam zal altijd zelf proberen om de balans te herstellen en zal daarvoor soms grote hoeveelheden stoffen aanmaken omdat dat op dat moment nodig is.
En als dat verkeerd uitpakt dan ligt dat vaak aan de omstandigheden maar niet aan het proces zelf. Vraag is dus waarom ons lichaam dan veel LDL cholesterol aanmaakt.
LDL cholesterol wordt aangemaakt bij ontstekingsactiviteiten van de wanden van de bloedvaten. Er ontstaat schade aan de bloedvaten en dat moet gerepareerd worden. LDL cholesterol is een goede plakkerige vloeistof, dus die kan de schade mooi dichtplakken.
LDL is dus dé reparatieservice, de brandweer die komt blussen.
Maar wat is dán de oorzaak?
Dat zijn dus ontstekingsreacties. En niet alleen diegenen die je kunt zien en die dikte en roodheid veroorzaken maar we hebben ook stille ontstekingsreacties die we niet direct zien en voelen. We noemen dat laaggradige ontstekingen.
Laaggradige ontstekingen in dit geval in de wanden van je bloedvaten maar die ontstekingen kunnen ook elders in het lichaam voorkomen en zich uiten na jarenlang onder de oppervlakte te hebben gezeten. Een groot aantal aandoeningen wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen. Denk aan reuma, psoriasis, darmziekten, allergieën, diabetes type 2, fibromyalgie, alzheimer etc
Er zijn drie grote factoren die de ontstekingen veroorzaken;
1. stress; zorgt voor disbalans in processen in het lichaam en ontregeling van bloedsuikerspiegels en dus insulinespiegels.
2. voeding; geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten geven een te hoog bloedsuiker en ontregelen de stofwisseling en beschadigen de darmwand
3. roken; dat spreekt voor zich
Wat kun je zelf doen om je LDL cholesterol te verlagen?
Stop niet abrupt met je medicatie!
De productie van cholesterolverlagers is een miljardenindustrie. Artsen moeten deze medicijnen verplicht voorschrijven bij een te hoog cholesterol.
Ze hebben niet geleerd hoe je het met voeding kunt verlagen.
Maar jij kan dit wel door een verandering aan te brengen in je leefstijl.
Stoppen met roken, het aanpassen van je voeding en het meer creëren van ontspanning kunnen dus zorgen voor een lager cholesterol.
Wil je van je statine af is het raadzaam om eerst te zorgen voor een goede metabole gezondheid door te gaan werken aan bovenstaande interventies, en dan in samenspraak met je arts de statine af te bouwen.
Daarvoor kan het helpend zijn om hulp in te roepen van een deskundige die jou daar bij kan helpen voor een optimaal resultaat en goede begeleiding.
Je zult al snel merken dat deze verandering in leefstijl je ook andere voordelen oplevert zoals meer energie, fitheid, minder ontstekingen, en een meer helder brein, en ook worden er verbeteringen van andere klachten opgemerkt.
Daarnaast natuurlijk ook veel meer kans op een langer en gezond leven.
Erfelijk te hoog cholesterol en voeding
Een familiair/erfelijk te hoog cholesterol is een gecompliceerder verhaal. Dit is doorgaans niet met voeding op te lossen helaas. Medicijnen zijn dan soms nodig. Maar is dit bij jou niet het geval, dan heb je met voeding en leefstijl hier zeker een positieve invloed op.